TAŞIMA VE DEPOLAMA

TAŞIMA


Tüm aşındırma taşları nispeten narindir. Organik olarak yapıştırılmış taşların (reçine, şellak, kauçuk) sert tutmaya dayanıklı olmaları beklenmemelidir. Kırıntı, çatlama ve kırılmayı önlemek için aşağıdaki kurallara uyulması gerekmektedir.

Taşların düşmeye ya da vurmaya karşı dikkatle tutulması gerekir. Aşındırma taşlarını yuvarlamak sakıncalıdır. Taşın büyüklüğünden ötürü bunun mümkün olmadığı durumlarda, yumuşak, esnek bir yüzey kullanılması şarttır.

Elle taşınamayacak taşlar için, düzgün bir nakliyat yapılmasını sağlayacak olan kamyon ya da uygun taşıyıcılar kullanılmalıdır. Devrilmeleri ve hasar görmelerini önlemek için taşlar özenle kamyonlara yerleştirilmeli ve desteklenmelidir. Aşındırma taşlarının üstlerine ağır kalıplar ya da araçlar koyulmamalıdır.
 

 


DEPOLAMA


Sağlam ambalajların dikkatle açılmasından, gözle yapılan kontrol ve ses deneyinin ardından hemen kullanılmayacak olan taşlar depolara alınırlar. Taşların saklanacağı raflar kuru, aşırı ısı değişimi olmayan, neme ve diğer sıvıların etkisine maruz kalınmayacağından emin olunan yerlerde olmalıdır. Aşırı ısı ve nemin taşlardaki bağlayıcı maddelerin yapısına zarar verebilme ihtimali bulunur. Örneğin soğuk bir yerden alınıp, sıcak bir ortamda çalıştırılan taşın yapısında yoğunlaşma söz konusu olur. Nem organik bağlayıcı taşların dayanıklılığını zedeler. Anorganik bağlayıcılı taşlarda ise genişleme sayısı farklarından dolayı taşın yapısı zarar görür. Reçine kauçuk şellak gibi bağlayıcıları olan taşlarda ise neme maruz kaldıklarında oksitlenme meydana gelebilir..

Kullanılan çeşitli türlerdeki taşlar uygun çerçeveler, kutular ya da bölmeli çekmeceler eşliğinde saklanmalıdır. Taşlar raflara diğer taşlara zarar vermeyecek şekilde koyulup alınabilecek şekilde dizilmelidirler. Tercihen taşlar depolarda minimum süre ile bekletilmelidir. Taşların üzerlerine tedarikçiden alındıkları tarihin yazılması tavsiye edilir. Eski taşlar yenilerinden önce kullanılmalı ve eğer emin değilseniz veya taşlar üç yıldan fazla süreyle depoda kaldılarsa üreticiye kullanımın uygun olup olmadığı konusunda danışılmalıdır

İnce, organik bağlayıcı taşlar ve kesme taşları, düz ve sert bir levha, kalın çelik bir sac levha veya büyük seramik yapılı bir taş üzerine yatırılarak istiflenebilirler. Arkası bez kaplı olan aşındırıcı ince taşlar ise aynı şekilde bez beze gelecek şekilde koyulmalıdırlar. Böylece bu taşların köşeleri korunmuş olur. Hatta taş kalınlığının yarattığı farkı da ortadan kaldırmak için etiketlerin birbirlerine değdikleri yerlerde uygun seperatörler yerleştirmek de son derece önemlidir.

Raflara dik konulan taşların yuvarlanmaması için ön ve arkaya takozlar yerleştirilmelidir. Raflardan taş alma ve koyma işlemlerini kolaylaştırmak için raflar dik bölmelerle ayrılmalıdır. 100mm den daha küçük taşlar çekmece veya kutularda saklanmalıdırlar.
İnce kenarlı silindir taşlar ve büyük çanak taşların aralarına mukavva veya kurutma kağıtları koyulmalıdır. Kalın kenarlı ve sert yapılı olan silindir ve düz çanak taşlar, düz çanak taşlar gibi dış çapları üzerine dikine konulabilirler. Yumuşak yapılı düz ve konik taşların kenarlarının çatlamasını ve kırılmasını önlemek amacı ile dip dibe veya kenar kenara konulmaları uygundur.
Çok büyük çaplı olan taşlar muayeneleri yapıldıktan sonra tekrar kendi kutularına alınarak depolarda saklanmalıdırlar.